vrijdag, december 12, 2008

KOOP JE GROEN

Netwerkdag, georganiseerd door Vrouw en Milieu (VEM) op vrijdag 21 november 2008.
(verslag: Lies Visscher)

Zo’n 30 vrouwen van allerlei pluimage bezochten de halfjaarlijkse Newerkdag van VeM. In de mooie entourage van Landgoed Anthropia kan zo’n dag al niet meer stuk en ook het programma was meer dan de moeite waard.

Voor de lunch waren een aantal spreeksters aan het woord over gedrag en hoe je je eigen(koop)gedrag kunt beïnvloeden.

Elke Wisseborn hield een welkomstwoord waarin zij ook verklaarde hoe ons gedrag is te begrijpen. We hebben een oerinstinct van overleven, we willen erbij horen en worden enorm beïnvloed door de economische drijfveer.
Reclame is er vooral op gericht ons koopgedrag te stimuleren. Wanneer we zuiniger producten beschikbaar hebben schijnen we toch weer meer te gebruiken, waardoor het energieverbruik alsnog toeneemt.

Mar Oomen,hoofdredacteur van het nieuwe blad “Genoeg” vertelde over het ontstaan van het blad. Het is de opvolger van deVrekkenkrant, ontstaan uit de Haagse Ruilkring, met Rob van Ede en Hanneke van Veen. Het blad “Genoeg” wil vooral met rust en aandacht aangeven wat werkelijk belangrijk is, anders dan geld en spullen, bijvoorbeeld ruilen, zelf maken, repareren, maar ook consuminderen . Het gaat om bewaren en keuzes maken. Al met al een tijdschrift waarvan we nog veel hopen te horen en lezen.

Vervolgens kwam Leonie Vestering aan het woord. Zij is lid van de Stoere vrouwen in Almere, en werkt voor MVO Nederland. Leonie is reuze enthousiast en vertelde hoe het team van Stoere vrouwen is georganiseerd en hoe het te werk gaat om bewuster boodschappen doen aan te moedigen. Er moeten wel duurzame producten in de winkels liggen, vandaar hun acties. Iedereen kan een team van Stoere Vrouwen starten. Deze teamleider organiseert één maal in de twee maanden een activiteit. Dat kan van alles zijn, ook een groepsactie met roze baretten op. Men gaat een winkel binnen en vraagt daar naar duurzame producten die worden dan gekocht. De
winkelier wordt aangespoord meer duurzame producten op te nemen in het assortiment. Door deze acties krijgt men veel aandacht van het winkelend publiek. Zo is men motiverend inspirerend bezig. Uit het gesprek blijkt dat Nederland rijp is voor een andere economie. Op 22 maart is er een landelijke niet winkeldag. Meer info is hier
te vinden.

Hanneke Kruijze, ex Tweede Kamerlid, nu ondernemer, ging met ons in discussie over een aantal stellingen, zoals:
“Geld moet rollen”, en
“Hoe kunnen we zorgen dat het de goede kant op rolt?”
Geconstateerd wordt dat veel mensen hun identiteit verkrijgen door status, door materie die men met geld kan verwerven.Na de over heerlijke lunch is er een workshop, gegeven door Vivian Siebering. Zij is bedrijfsmatig bezig met het geven van een workshop voor verandering: “Workshop Praktisch Idealisme”. Op ontspannen wijze waren we intensief bezig met onszelf en in groepen.

Daarna werd duurzame kleding getoond. De mannequins lieten zich van hun beste kant zien. Daarbij werden ook ontwerpen van Hanneke Kruize getoond. Ria van der Weerd en Gerda Muis van Sari Wereldwinkels vertelden over het werk van Sari en hoe de kleding tot stand komt. In een speciale ruimte was een gezellige winkel
ingericht waar ieder kon passen en kopen. Al met al weer een netwerkdag om niet te missen en zeker niet te vergeten.

Zo kom ik tot de conclusie dat alles wat we vandaag hoorden te maken heeft met participatie. Hoe kan die zodanig worden dat er een ander tempo komt en dit toch positief uitwerkt voor onze (andere) economie?

Bij deze dag werden een groot aantal nuttige websites gepresenteerd, die allemaal te maken hebben met “Koop je Groen”. Ze zijn te vinden op de website van Vrouw en Milieu.

Ook kregen we de Borstkankerbrochure, die door VeM werd uitgebracht in samenwerking met WECF, EcoBaby en het Platform Gezondheid en Milieu. Opmerkingen bij deze brochure? Het PGM ontvangt ze graag.

Bovendien een folder van Colorbike, en een oproep om op een vrouw te stemmen bij de waterschapsverkiezingen….

Een aankondiging van 500 gezellige straatfeesten, die worden gehouden bij de afsluiting van het Klimaatstraatfeest. Iedere straat kan zich nog melden de komende maanden.

Geen opmerkingen: