donderdag, november 13, 2008

CDA nog niet toe aan verbetering van Landbouw

Helaas heeft het CDA congres tegen de resolutie over landbouw gestemd.
Zo’n 150 aanwezigen waren voor de resolutie, maar meer dan 400 mensen tegen. Daardoor bleek dat de tijd duidelijk nog niet rijp is voor grote veranderingen ten goede.

Wel werd een resolutie aangenomen om de Europese landbouwpolitiek te handhaven. Niet duidelijk is wat dit precies betekent. Zou het zo zijn dat de indieners de subsidies willen handhaven? Als dat zo is hebben ze niet al te veel contact met de boeren zelf. De mensen die ik spreek zeggen dat subsidies uit de tijd zijn en dat de sector gezond genoeg is om op eerlijke wijze brood te verdienen in een eerlijke vrije markt. Daarbij is het natuurlijk heel goed dat de regelgeving uniform is en men er samen de schouders onder zet, om van de grond en water dodende landbouw een gezonde vitale kringlooplandbouw te maken. Boeren werken daar al aan, maar alleen als iedereen het doet kan het goed uitwerken.

Lees bijvoorbeeld dit verslag


Mijn ervaring is dat gemeenten die de regie hebben over de landbouwpraktijk niet voldoende kennis en lef hebben om van de boeren, met name de industriële boeren, het meest milieuvriendelijke alternatief te eisen. Zij zijn daartoe wel gerechtigd. Blijkbaar is onze economie nog een eenzijdige economie, die niet ten goede komt aan het geheel van het samen leven.
Opmerkelijk is daarbij dat de waterschappen daarbij altijd de boeren de hand boven het hoofd hebben gehouden, maar ook dat zij onvoldoende lobby plegen richting industrie en overheid om schadelijke stoffen uit te bannen. Het "Eind of Pijp" denken en doen is vaak nog praktijk, terwijl men zegt te werken volgens het principe voorkomen, scheiden, zuiveren.
Er is maar één oplossing. Dat is samenwerken om wel te voorkomen. Daar hoort bij kennis delen, die verkregen is uit onafhankelijke bronnen.

Water is te belangrijk om politieke spelletjes mee te spelen. Daarom raad ik de Algemene WaterschapsPartij aan. Dat is een vereniging waar een ieder zijn stem kan laten horen, iedereen bijeen komt voor Zuiver Water.

Dit te weten kan zinvol zijn, nu u vanaf 13 november tot 25 november kunt stemmen voor de Waterschapsbesturen in heel het land

Geen opmerkingen: