dinsdag, februari 27, 2007

GroenLinks, waar zijn we mee bezig?

Geacht GroenLinks,


Waar zijn we mee bezig? Waarom laat GroenLinks zich meesleuren met de waan van de dag door prominent mee te doen aan acties als CoolClimate?


Bent u wel eens in het land geweest? Bijvoorbeeld in het op een eindmorene gelegen Nijmegen? Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe de Limburgese steenkool ontstaan is, of waar de 'heuvels' van de Gelderse Heuvelrug vandaan komen?


Ik heb nieuws voor u: het klimaat verandert en dat is al langer het geval. Nu eens is het zo koud dat de gletsjers tot midden in ons land reiken, dan wordt het weer zo tropisch warm dat je de nek breekt over de palmbomen. Zo werkt dat nu eenmaal op deze aardkloot.


Moeten we dan niets doen en de verloedering van het milieu over ons heen laten komen? Neen, natuurlijk niet! Maar kijk even verder en concentreer je op het ware probleem. Maak waar wat je beweert en sta voor echte duurzaamheid.


Je inzetten voor duurzaamheid betekent niet, dat je probeert de natuur tegen te werken. Het betekent simpelweg dat je de boel zo achterlaat, zoals je hem aantrof. Generaties lang heeft de mens gemeend onbeperkt zijn gang te kunnen gaan. Gelukkig is hij de laatste decennia beetje bij beetje tot inzicht aan het komen. Aan groeperingen als GroenLinks de taak iets met dat inzicht te doen en iedereen wakker te schudden.


Vandaar dat ik me afvraag waarom GroenLinks de discussie niet meer feitelijk en inhoudelijk maakt. Waarom inspelen op angst en emotie? Waarom hoor of lees ik bij GroenLinks niets over:

  • Duurzaam Nationaal Inkomen (DNI), een begrip waarmee al veertig jaar kan worden aangetoond dat we van het rechte pad zijn afgeweken en dat beleidvoerders ons met verkeerde argumenten steeds dieper het moeras insleuren;
  • Life Cycle Assessment (LCA) - of zoals de Duitsers het zo mooi weten te zeggen 'Oekologischer Rucksack' -, een begrip waarmee de daadwerkelijk ecologische impact van een product of dienst kan worden aangetoond;
  • Ecologische Voetafdruk, een begrip waarmee kan worden aangetoond wat de consequentie is van de levensstijl die we erop nahouden.

Mijn oproep aan GroenLinks luidt dan ook: toon durf! Laat de burger zien waar het op staat. Kom met de cijfers en de feiten, en zet je af tegen de rest mijn zijn eeuwig herhalende gebedsmolens 'markt' en 'groei'.


Met vriendelijke groet,


Jo Louppen

Geen opmerkingen: