donderdag, november 16, 2006

Echte Democratie is niets voor gangbare politieke partijen

Lijst 14 (www.lijst14.nl) is ontstaan om burgers meer zeggenschap te geven en wantoestanden te voorkomen.

Professor James Fishkin van de Stanford Universiteit in de Verenigde Staten betoogt al jaren dat het tijd is om terug te keren naar echte democratie. In zijn meest recente boek Debating Deliberative Democracy (Blackwell Publishers, 2003) onderstreept hij het belang van de gewone burger in het politieke debat. (bron: Ode december 2006). Hij is daarin niet de enige. Overal ter wereld gaan de ogen open en zelfs in politieke documenten komt de term burgerparticipatie regelmatig voor.

De gangbare politieke partijen en regeringen zijn echter niet bij machte die burgerparticipatie waar te maken, of zijn er huiverig voor. Voor werkelijke democratie zijn grote cultuurveranderingen nodig, zowel bij de burgers als bij de ministers, de ‘dienaren van het volk’.
Lijst 14 is mede ontstaan vanwege het al lang geleden ontstane inzicht dat deze verandering hard nodig is. De geschriften en filosofie van Hanna Arendt spelen daarbij een rol. Zij stelde dat zonder politieke vrijheid, democratie onmogelijk is. De politieke vrijheid laat veel te wensen over. Gebonden aan partijdisciplines en andere belemmerende structuren, zoals eigenbelang en een kortzichtige visie op een alles bepalende economie, is er weinig ruimte op het politieke speelveld. Inzichten die de wetenschap ter beschikking stelt, worden onvoldoende getoetst op maatschappelijke relevantie voor werkelijk duurzaam samenleven en hoe dan ook onvoldoende ter harte genomen. Er is veel te weinig tijd en ruimte voor communicatie. Het afbouwen van regelgeving lijkt een oplossing, maar daarmee zijn we er niet, want ook de wijze van dat afbouwen wordt ingegeven door belangen die niets te maken hebben met het algemeen belang.

Krachtig zijn velen bezig aandacht te vragen voor de grote problemen waar de mensheid voor staat: armoede, overbevolking en klimaatverandering. Heel eenvoudig is het om te werken aan het beter delen van wat de aarde kan bieden en daarbij een drastische vergroening van ons belastingstelsel in te zetten. Het is misschien een “incovenient truth” (All Gore), maar tegelijkertijd ook een geweldige uitdaging die een beroep doet op de diepste eigenschappen van mensen, hun liefde voor elkaar en het geschapene. Die spirituele bron in elk mens zal worden geopend en de gangbare economie zal worden omgezet in een economie van heelheid en herstel. Daarbij wordt het mogelijk dat ieder mens zijn of haar hart kan volgen bij het verdienen van een boterham en ons dagelijks brood weer ‘ons dagelijks brood’ wordt en niet alleen ‘mijn torenhoog gebak’.

De akelige stilte in de media rond lijst 14 is een gegeven. Naar de oorzaak kunnen we alleen raden. Misschien heeft het te maken met de ingrijpende mentale veranderingen die lijst 14 wil doorvoeren om wantoestanden te voorkomen.

Om te beginnen door een roep om meer aandacht voor het kind en een hervorming van alle zorg rond het kind, maar ook een hervorming van onze scholingssystemen, met veel meer filosofie, rust en discipline. Vertrouwen in mensen zal zich overal moeten manifesteren, door die mens weer de vrijheid te geven die hem of haar toekomt, maar ook door die mens – wie het ook is - respectvol te behandelen. Dat is in onze christelijke traditie de eerste opdracht: “Dit gebied ik u, dat gij elkander lief hebt”. Het respectvol omgaan met dieren, planten en al het andere, volgt dan als vanzelfsprekend.

Lijst 14 wil daartoe samenwerken in plaats van concurreren. Zij roept iedereen op om meer bewustzijn te ontwikkelen met betrekking tot zingeving en het volgen van de eigen innerlijke roepstem. De politiek is ertoe geroepen om instrumenten te bieden en de maatschappij zo in te richten dat duurzaam samenleven ook werkelijk mogelijk wordt.
Wie wil dat onze beschaving niet verder teloor gaat, heeft de vrijheid te overwegen op lijst 14 te stemmen.

Drs. E. (Lies) Visscher-Endeveld
Kandidaat Tweede Kamerlid voor lijst 14

Geen opmerkingen: