vrijdag, oktober 13, 2006

Een ongemakkelijke waarheid

Al Gore

Lange tijd was Al Gore een roepende in de woestijn. Hij was een van de weinige prominente politici die het broeikaseffect consequent aan de orde stelden. Nu delen bijna alle wetenschappers zijn zorg. Maar dat is dan ook na recordhittegolven, smeltende ijskappen in Groenland en Antarctica, steeds kleiner wordende gletsjers, droogten, overstromingen, bosbranden en verwoestende tornado’s. De afgelopen jaren heeft Gore over de hele wereld lezingen gehouden over de klimaatverandering, die hij illustreerde met een uitgebreide diashow. Deze diashow vormt de basis voor zijn film-documentaire en boek Een ongemakkelijke waarheid. Gores onconventionele boek bevat de laatste wetenschappelijke inzichten, onthutsende foto’s, satellietbeelden, kaarten en grafieken, dit alles om te laten zien dat het broeikaseffect bestáát.

Foto’s van gletsjers van een paar jaar geleden en nu laten pijnlijk duidelijk zien wat de gevolgen van het opwarmen van de aarde zijn. Net als de foto’s van de beroemde berg de Kilimanjaro, die in zo’n dertig jaar tijd veel van haar sneeuw verloren heeft. Door middel van persoonlijke anekdotes en observaties over hoe het broeikaseffect een centraal thema in zijn leven is geworden, laat Al Gore in Een ongemakkelijke waarheid zien dat het broeikaseffect niet iets is wat alleen wetenschappers of politici aangaat: het is een morele kwestie en we hebben de verantwoordelijkheid er iets aan te doen.

In zijn boek, dat alles in zich heeft om een klassieker te worden, beschrijft hij met alarmerende helderheid en overtuigingskracht dat het broeikaseffect rampzalige gevolgen heeft als we het tij niet keren. Maar Gore is geen onheilsprofeet. De planeet verkeert weliswaar in een noodsituatie, maar tegelijk vormt deze crisis een spirituele, ethische en morele uitdaging om het gevaar af te wenden.

Klik hier voor meer informatie.

Nieuws over Een ongemakkelijke waarheid Al Gore op het NOS journaal - 1 september 2006

Agenda Al Gore Premiére An inconvenient truth - 6 oktober

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.