vrijdag, oktober 13, 2006

Denk mee over een andere economie

OPROEP OM MEE TE DENKEN OVER EEN ANDERE ECONOMIE. EEN ECONOMIE DIE SOCIAAL EN ECOLOGISCH HERSTEL TOT GEVOLG HEEFT.

GRAAG UW REACTIES naar info@aardewaardig.com. of www.ecoduso.org

Het hoeft geen betoog dat de mensheid bezig is haar eigen huis –de Aarde- grondig te vernielen. Ook zien we overal tekenen van sociale desintegratie en een grotere kloof tussen rijk en arm, tussen deelnemers en gemarginaliseerden. Daardoor is het steeds moeilijker tot goede oplossingen te komen.

Om ons tot een land als het onze te beperken: vroeger dachten we dat onze mentaliteit zich zou moeten verbeteren. Dan zijn we zuiniger met energie, vullen we de glasbak en accepteren de meerkosten van een roetfilter.
De overheid, met hulp van NGO’s, heeft veel bereikt. Maar de vervuiling en verstoring van het milieu gaan door, zijn over het algemeen zelfs verergerd. ‘Men’ is ook wat laks en afhoudend geworden t.a.v. de milieuellende. Broeikas, giftige lucht, verdwijnen van de vruchtbare aardlaag, leegvissen van zeeën – men weet er wel van, maar daar blijft het bij. Komt ook wel omdat men er, als individu of groepje, eigenlijk weinig aan kan doen, denkt men. En sociaal is het er helemaal niet beter op geworden. Ook zo’n gecompliceerd mega-probleem

Zo komt het dat steeds meer mensen dieper zijn gaan graven naar oorzaken en uitgekomen zijn bij de economie, bij het heersende financieel-economisch stelsel. Het veroorzaakt hevige concurrentie, groeidrang en zelfs en groeidwang. Het is voor de ondernemers: wachsen oder weichen. De noodzaak tot hun voortdurend en maximaal produceren (steeds nieuwe producten, mode, ingebouwde slijtage e.d.) duwt hen over de milieugrenzen heen. En de consumenten, wier behoeften stevig opgevoerd worden (Moet de zitbank niet vernieuwd? Niet een betere auto nodig dan die van uw buurman? Nee, dat valt niet meer te repareren!) de consumenten moeten in dit stelsel even voortdurend en maximaal afnemen, dus verspillen. Slappere economie? Het ‘consumentenvertrouwen’ moet hersteld worden, zeggen onze leiders en economen dan in koor. “Mensen, weer gaan kopen! Kom op, beetje actie! Trek de portemonnee!”

Dit absurde systeem blijkt erg schadelijk voor het aardse milieu en is ook niet erg gemeenschapsbevorderend. Steeds meer mensen beginnen er onvrede mee te krijgen. Maar we hebben allemaal geleerd dat dit het beste systeem is. Bij de Sovjets waren de winkelschappen immers leeg. En op economieles op school wordt de absurditeit keurig in het camouflagepak van de neoklassieke leer gehesen. Wij zijn ook allemaal min of meer de gevangene van dit systeem, hebben er ons brood uit. Het bepaalt in hoge mate onze mentaliteit. In de wereld rondgekeken, concludeert de Zwitserse econoom Binswanger: Waar de geldeconomie komt, verandert de mens. (Voor ons hier was dat zo lang geleden dat we er geen besef meer van hebben…)

Het wordt dus hoog tijd voor een economische omslag! Omwille van onze mentaliteit, onze normen en waarden. Omwille van onze overleving en die van onze medeschepselen – niets minder. Vandaar dat wij het initiatief hebben genomen voor een maatschappelijke discussie over de huidige economische orde. Want er is onder vele mensen grote onvrede over hoe het nu gaat en velen ook hebben goede plannen tot verbetering of verandering. Die willen wij uit het asfalt (en de maïsvelden) naar boven krijgen. Belangrijk is dat, meer dan vroeger, het gevoel algemener wordt dat het inderdaad best anders kan. Voor een groter, nog wat vast zittend publiek is het wellicht zaak subtiel de ogen te doen openen en enig perspectief te bieden (bijv. in de vorm van de vele alternatieven die in de wereld al gerealiseerd zijn of worden).
Vervolgens komen de contouren van een ander stelsel in zicht, een stelsel dat duurzaam is en sociaal (vandaar dat wij ons alvast EcoDuSo genoemd hebben).

Over ons plan ingelicht, kregen wij van een aantal bekende Nederlanders spontaan adhesie. Wij menen met hun steun een behoorlijke operatie van de grond te kunnen krijgen.

Om alvast een wijdere kring te bereiken doen wij een beroep op jullie medewerking. Laat ons weten wat jullie doen dat beschouwd kan worden als een correctie of verandering van de economie of de maatschappij. (Kan een deelthema of deelaspect zijn: ecotax, basisinkomen, baanbescherming, dierenrechten, rentevrij geld, natuurbehoud, e.d.) Jullie zouden in jullie blad wat -of nog meer- aandacht kunnen geven aan economische problemen en alternatieven. Dit om de geesten wat los te maken voor wat betreft een andere economie. Wij kunnen, indien gewenst, met materiaal behulpzaam zijn. Wij kunnen, samen met jullie, een korte enquete opstellen die jullie vervolgens via jullie blad zouden kunnen verspreiden. Helemaal mooi is, als jullie de discussie over economie actief zelf ter hand zouden nemen bij jullie achterban in de vorm van bijeenkomsten. Of er een punt van zouden maken op jullie bijeenkomsten. Hiervoor kan ook een beroep op ons gedaan worden.

Wij stellen ons voor de resultaten, gedane suggesties e.d. te verzamelen. Met deze bouwstenen proberen wij vervolgens een nieuw economisch huis te bouwen, samen met vele medebouwers.

Als jullie dat wensen, kunnen jullie intensief met EcoDuSo gaan meedenken en –doen. Dat zouden wij zeer op prijs stellen. Deze NGO’s (of personen daaruit op persoonlijke titel) gaan dan mede vormgeven aan de hele exercitie.

Doel is om met de uitkomst, die hopelijk met jullie hulp tot stand komt, naar de politiek en naar de Nederlandse bevolking te gaan in de vorm van een manifest.

Wij hopen dat jullie de urgentie van ons initiatief inzien en dat dit nu precies is wat nodig is, wat in ons land moet gebeuren en zelfs verwelkomd zal worden.

Met vriendelijke groet,
oktober 2006
de initiatiefgroep

(op persoonlijke titel):
Hans Ouwejan (Groene Bilderberg Conferentie),
Willem Hoogendijk (Nederland Anders/Stichting Aarde),
Thera van Osch ( OQadvies),
Hans Meek (Linker Wang/Groen Links),
Huib Poortman (Verbond Duurzame Ontwikkeling/De Groenen).

Adhesie (op persoonlijke titel) betuigden reeds:
Margreeth de Boer,
Thijs de la Court,
Wouter van Dieren,
Mient-Jan Faber,
Bob Goudzwaard,
Arnold Heertje,
Hans D. van Hoogstraten,
Roefie Hueting,
John Huige,
Jos Huizinga,
Michel van Hulten,
Douwe Jan Joustra,
Jan Juffermans,
Lou Keune,
Arjo Klamer,
Fred Matser,
Hans Opschoor,
Lucas Reijnders,
Jan Terlouw,
Roel in ’t Veld,
Koo van der Wal,.


Antwoord graag naar: info@ecoduso.org
of naar postadres:
EcoDuSo,
p/a Milieucentrum,
Oudegracht 60,
3511 AS Utrecht

Website: www.ecoduso.org

Postbank 1830956, t.n.v. Ecoduso, Utrecht

Geen opmerkingen: