donderdag, juni 01, 2006

Platform Belangen van Consumenten (BeVaCo)

Platform Belangen van Consumenten is een initiatief van een verontrust burger. BeVaCo is opgericht met als doel een bijdrage te leveren tot meer transparantie als het om consumentenbelangen gaat.

Een ingezonden bericht en oproep van de oprichter van BeVaCo

Biologisch is alles wat leeft. Als je vraagt wat is een biologisch product dan is dat vaak alles wat heeft geleefd. De vraag moet zijn welke betekenis geven mensen aan biologische producten en hoe geef je daar uiting aan?

In Nederland had men in eerste instantie het biologische dynamische keurmerk. Een biologische keurmerk met een spirituele lading. Na de granenrevolutie kwam het EKO keurmerk. Wat hier onder wordt verstaan staat geschreven in kasten vol boeken. De auteurs hiervan waren boeren, consumenten, producenten en distributeurs (voorheen geitenwollen sokken publiek genoemd) Dit deden zij binnen een Raad van Advies die door hen zelf was opgericht en betaald in de door hen zelf opgerichte controle organisatie SKAL.

Toen het keurmerk EKO, uitsluitend betaald door consumenten, te machtig en te sterk werd, stuurde de koningin haar gezanten en een zak met geld. Subsidies stroomden binnen en de De Raad van Advies werd in 2001 - geruisloos - opgeheven. Hiervoor kwam in de plaats het ministerie van LNV. Albert Heijn kwam zelfs bij monde van CBL als bestuurslid in het bestuur van SKAL terwijl men geen enkele notie heeft van biologische producten zoals consumenten dat willen.

Toen kwam er een grote olifant met een grote snuit en blies het verhaaltje uit.

Volgens Veerman heeft EKO zijn langste tijd gehad en heeft het feodale systeem zijn slag weer geslagen. Radio Oranje houdt ook nu weer de mond. Ze proeven het verschil niet tussen biologische en gentechvoeding. Met dit verschil dat hun voeding uit eigen tuin komt en dat geeft deze “koninklijke” familie een goed gevoel. Bah! Dit is mijn bijdrage en wil ik graag aan een groep mensen voordragen.

Robert A. Verlinden/BeVaCo

Voormalig natuurvoedingswinkelier, lid van de Raad van Advies bij SKAL en bestuurslid bij Biologica.

zie ook: een blanco stem in beweging,

Geen opmerkingen: