donderdag, mei 18, 2006

Behoud de Kaloot

Geachte lezer,

In Zeeland voeren mensen met liefde voor de omgeving en zicht op een duurzame economie al jarenlang actie om aandacht te krijgen voor normen en waarden.

De tunnel onder de Westerschelde heeft zijn doel gemist, "meer werkgelegenheid" is niet gekomen, alleen meer leegloop, verlatenheid, grootschaligheid en minder betrokkenheid. Dit laten bewoners ter plekke weten.
Nu dreigt het provinciebestuur van Zeeland zich nog steeds niet te bekeren van de heilloze weg voor zogenaamde vooruitgang.
(Bewustwording t.a.v een nodige herdefiniering van "vooruitgang en ontwikkeling" is nodig).

Hopelijk komen veel mensen op 28 mei naar de Kaloot in Zeeland (liefst met OV en fiets), om samen het behoud van de Kaloot te ondersteunen en te genieten van dit kleine stukje aarde, dat miljoenen jaren natuur liet ZIJN.

Wellicht is het mogelijk de pers nog meer te interesseren voor wat er gebeurt. Probeer interviews te krijgen over relaties klimaatverandering-niet duurzaam transport, de afname van biodiversiteit e.d.
De aarde kan slechts beperkt goederen en schone lucht en water voor ons mensen leveren. Wij westerlingen verbruiken al vier tot twee keer te veel, zo leert de mondiale voetafdruk. zie www.kleineaarde.nl. en www.voetenbank.nl Op andere delen van de aarde wordt water verbruikt voor ons. zie www.waterfootprint.org
De niet duurzame economie, vroeger noemde je dat het vereren van mammon, wordt mede versterkt doordat het heilige (heilzame) ondergeschikt wordt gemaakt. of zelfs gebaggataliseerd en steeds weer vernietigd. Als het heilige niet in ere wordt hersteld, zal de mens zinloos sterven.
Het idee dat eerst "verdiend" moet worden voor iets aan milieu, cultuur of sociale voorziening gedaan kan worden is onjuist. Het gaat erom hoe het beschikbare nu verdeeld en benut wordt. Hoe mensen deel zijn van het geheel en men toegerust, betrokken bij de eigen leefomgeving, verantwoordelijk is. Deze natuurlijke betrokkenheid wordt gedood in de huidige lobbycratie met een niet duurzame economie. De lobbycratie, waarin veelal leugens en modellen de dienst uitmaken, los van een werkelijkheid.
Het idee dat een vlinder, ander dier of plant de "ontwikkeling" tegen houdt is onjuist. Die vlinder zet aan tot een andere ontwikkeling en laat ons een beroep doen op creativiteit en verbonden zijn.

Nog meer geld weggooien om de heilloze competitie aan te gaan met de buurhavens, wereldmachten en krachten, ten koste van de aanwezige kwaliteit voor leven, is niet moreel. De Schepping staat op het spel. Langzaam sterft de aarde. (kersttoespraak Kon. Beatrix 1988)

Hopelijk wordt dat nu eindelijk helder bij bestuurders en alle mensen. Hopelijk gaat men nadenken over de achterliggende oorzaken van ons liefdeloos, onverantwoord, immoreel gedrag om "meer".
Een ander type economie is nodig, met onthaasten, eerlijk delen, en herstel van de omgeving en natuurlijke systemen als inzet en kader. In die economie hebben mensen het besef deel te zijn van het geheel. In die economie wordt geen energie misbruikt en komt alles zinvol tot ontplooiing. Door anders globaliseren herstelt het leven in dankbaarheid op locatie en ontstaat harmonie met de aarde en al haar bewoners.

Dankbaarheid was het thema van het jubileumjaar 2005 van Kon Beatrix.

Laten we allemaal samen werken in verrassende coalities, om m.n. lokale bestuurders te ondersteunen bij keuzen voor herstel, zodat het heilzame centraal komt te staan. Dat kan o.a door de nieuwe handleiding van het IVN, "Praktische beleidsbeinvloeding voor duurzaamheid" te promoten en te benutten.


In verbondenheid,
Lies Visscher
Leven met de Aarde

Geen opmerkingen: